El blog d'ISEP Clínic Girona

Espai de salut i benestar al servei de la comunitat. Esperem que aquest blog us proporcioni les respostes o solucions al que esteu cercant. Envieu-nos sol·licituds dels temes que més us interessi que tractem, a clinic.girona@isepclinic.esTEMPS DE CALÇOTS

Els calçots són una varietat de ceba tendra, de diàmetre homogeni, amb la base del brot de color blanc i la resta de la tija de color verd. De fet, es tracta de la varietat de ceba Blanca gran tardana de Lleida, que destaca per la seva dolçor. Els brots es van calçant a mesura que creixen -és a dir, es van tapant amb terra- i, d'aquí, el nom de calçots.

La ceba és un dels cultius més antics de la cultura mediterrània i té una gran tradició en la nostra gastronomia. De totes maneres, els calçots són una tradició relativament nova. Se sap que es van començar a cultivar a finals del segle XIX a les comarques de Tarragona,amb tant d'èxit que, a principis del XX, ja havien esdevingut una menja habitual en moltes llars de Valls. Per això Valls es considera la capital del calçot.Des de llavors es van popularitzar les calçotades arreu de Catalunya, que s’han instaurat com una festa gastronòmica típica del país. Els calçots es couen amb llenya provinent de sarments de vinya i es consumeixen acompanyats d'una salsa anomenada salbitxada, que és una varietat de la salsa romesco que porta ametlles en lloc d'avellanes.

El calçot, igual que les cebes i totes les verdures, té un alt contingut en aigua i una gran quantitat de vitamines i minerals. Se li atribueixen propietats diürètiques, tonificants, digestives i afrodisíaques. I, per la seva riquesa en antioxidants i fitoquímics, és un aliment amb un gran poder anticancerigen. A més, aporten molt poques calories, sempre i quan no els acompanyem amb grans quantitats de salsa que n'augmenten el poder calòric considerablement.

Valor nutricional (per 100g d’aliment): Energia: 32,76Kcal; Proteïnes: 1,19g;Hidrats de carboni: 7g; Lípids: 0,0g; Fibra: 1,8g; Calci: 28mg; Fòsfor: 33mg; Magnesi: 7,10mg; Àcid fòlic: 13,5mcg; Vitamina C: 6,96mg.

Grams per ració: 250 grams (10-15 unitats)  


Sandra Verdaguer Johé
Dietista-Nutricionista
ISEP Clínic Girona