El blog d'ISEP Clínic Girona

Espai de salut i benestar al servei de la comunitat. Esperem que aquest blog us proporcioni les respostes o solucions al que esteu cercant. Envieu-nos sol·licituds dels temes que més us interessi que tractem, a clinic.girona@isepclinic.esMENJAR AMB ANSIETAT


Les frustracions personals, l’estrès, la monotonia, etc. Són moltes les causes que poden produir-nos ansietat.
El problema és quan aquesta ansietat es converteix en un hàbit, repercutint en diferents àmbits de la vida, entre ells l’alimentació.
Què produeix l’ansietat?
Quan un té ansietat, el cos reacciona augmentant la deslliuració de glucosa a la sang, i la posa a disposició del múscul, en resposta a un estímul primari que era el de sortir corrent al visualitzar un perill.
Aquesta deslliuració de glucosa, predisposa a que posteriorment augmenti la sensació de gana.
A més a més, si tenim ansietat i estrès, també s’allibera adrenalina i aquesta produeix que tinguem menys autocontrol. Per tant, amb nivells alts d’ansietat, un pot tenir més gana i menys autocontrol. Això pot derivar en molts casos a certs trastorns alimentaris, o altres trastorns pròpiament de l’ansietat, que s’han de controlar.
Menjo amb ansietat?
Per saber si mengem amb ansietat, només ens hem de fixar en el temps que tardem a menjar un àpat, la capacitat que tenim d’assaborir els aliments en la seva essència, i el control que tenim sobre l’alimentació. Per tant, menjar ràpid i sense assaborir els aliments i sense control, és símptoma de menjar amb ansietat.
Com puc solucionar-ho?
Si un s’adona de menjar amb ansietat s’ha convertit en un hàbit, s’ha de tractar el més aviat possible.
La psicoteràpia serà la base del tractament, ja que estem parlant de possibles trastorns amb una base psicològica clara i que es manifesten a través de l’alimentació.
És important també el tractament amb el dietista, que treballarà certs aspectes que ajudaran a estructurar l’alimentació, a tenir un millor ambient durant els àpats, i a millorar l’autocontrol durant aquestes.


Agnès Marginet - Dietista Nutricionista